The Salvation Army Ray & Joan Kroc Corps Community Center

Job Location: Chicago, IL
Architect: Antunovich Associates
Lighting Designer: Antunovich Associates
Photographer: Matt Dula
Awards / Certifications:
Related Products:

Antunovich Associates joined forces with the City of Chicago to construct The Salvation Army’s new facility. The 160,000-sq.-ft. Ray & Joan Kroc Corps Community Center (RJKCCC) is set on a remediated, 33-acre brownfield site in one of Chicago’s most impoverished areas. The center provides after-school programs, tutoring and counseling services, job training and recreational facilities for neightborhood children and their families. The indoor sports complex contains a fitness center, running track, basketball and tennis courts; outdoor sports activities include a golf training center, batting cages, baseball and soccer fields; an indoor water park provides yet another recreational outlet. A chapel, conference center, multiple classrooms, offices and childcare facilities round out the many services provided at this LEED Silver project, the largest of such Salvation Army facilities in the country.

a·light’s D5 | accolade5 3”” aperture illuminate the corridors utilizing various design patterns that integrate into the ceiling at its perimeter, following the corridor angles. One design example creates a unique “”U”” shape with a long 65ft initial leg, into 13ft at the head of the hallway, forming another 90° turn into a 29ft length, then ultimately the pattern offshoots at 135° angle. In another long, curved hallway, a 56ft D5 pattern lines the perimeter with 17 preceisely mitered sections, each at 177° angles, conforming to the curvature of the corridor. In the gymnasium, wall-mounted J1’s are periodically located along the 2nd story indoor track that encircles the perimeter of the indoor sports complex. These provide plenty of indirect illumination into the exposed rafters for runners without causing glare, and contribute additional ambient light for the arena below. Wall-mounted, wet-location XWX luminaires, produced by our sister company Alumen8E, illuminate the two-story, glass-walled atrium of the aquatic center, highlighting the facade.